Yatzy!

A cél

Már a bejelentés óta érdeklődéssel követtük a Mozilla új mobil operációs rendszerével kapcsolatos híreket, ezért mikor az iMindos barátaink segítségevel hozzájutottunk egy Keon telefonhoz, azonnal eldöntöttük, hogy ismerkedési céllal készítünk rá egy egyszerű játékot.A választás a Yatzy nevű kockapókerre esett, már többen ismertük, és a pasziánszhoz hasonlóan egyedül is élvezhető.

Az eredmény

Alig néhány nap alatt el is készült a játék, letölthető a Firefox marketről, játszható böngészőből, illetve a forráskódja is elérhető a Bitbucketen.

Hogyan?

Ami miatt annyira érdekelt minket már a kezdetektől fogva a Firefox OS, az az, hogy a már jól bevált webes technológiák mellé (HTML, CSS, Javascript) semmilyen extra tudást nem igényel, ha alkalmazást szeretnénk fejleszteni rá. Legalábbis ez volt az az ígéret, és ez az, amit meg is tudunk erősíteni.

A fejlesztes konkrétan egy asztali böngésző segítségével zajlott (még csak nem is Firefox, hanem Chrome), néhány ponton persze ellenőriztem az eredményt a telefonon, de szinte semmi problémával nem találkoztam.

Miután a játék böngészőben már játszható volt, azután kerültek bele a Firefox OS specifikus feature-ök - installálhatóság, rezgések, orientáció figyelés -, amelyek egyszerű, szinte kivétel nélkül szabványosított, vagy szabványosítás alatt álló Javascript API-hívások.

Legvégül trntől megkapta a (szinte) végleges kinézetet - amit kicsit le kellett egyszerűsíteni, mert a telefonon futó böngésző nehezen boldogul az arnyékokkal és színatmenetekkel.

összegzés

Firefox OS-re alkalmazást fejleszteni tapasztalatunk szerint valóban egyetlen manifest file elkészítésével több, mint egy átlagos mobil webalkalmazás fejlesztése. Természetesen, ha hozzá akarunk férni érzékeny adatokhoz (telefonkönyv pl.), akkor egy kicsit szigorúbb feltételeknek kell megfelelnünk, de egyik sem teljesíthetelen, és ahogy már megszokhattuk, rengeteg segítséget kapunk a Mozilla Development Networkon.

Androidra és iOSre is lehet webes technológiákat felhasználva mobil appokat keszíteni, de ehhez valami köztes rétegre van szükség (PhoneGap, Titanium), és tapasztalatom szerint nem felhőtlen velük az élet. A Firefox OS mellett azonban a Samsung keszülő Tizen platformja is a HTML/CSS/Javascript alkalmazások mellett tette le a voksát - és ennek én személy szerint örülök.,

Forráskód:

https://bitbucket.org/dyuri/yatzy-ffos/overview

In English