Mi az a Shumway

Mi az a Shumway

  1. egy kaliforniai hely: http://tools.wmflabs.org/geohack/geohack.php?pagename=Shumway%2C_California¶ms=40_41_49_N_120_29_28_W_type:city_region:US-CA
  2. a szívsebészet úttörője: http://en.wikipedia.org/wiki/Norman_Shumway
  3. a Mozilla nyílt forráskódú flash playere: http://mozilla.github.io/shumway/

Olyan mint a pdf.js csak ez swf fájlokat jelenít meg, annak minden csengettyűjével együtt. Bár a legendák úgy tartják, hogy a flash egy zárt rendszer, ez nem így van: az swf fájlformátumhoz az Adobe kiváló dokumentációt biztosít. Csakhogy ez 200+ oldal a fájlformátumról, ami keveset árul el arról, hogy például hogyan kell megjeleníteni egy tigrist. Ráadásul önmagában a megjelenítés még kevés, a flash player tud action scriptet is futtatni, tehát a Shumway-nek is kell, például hogy a fizikai modellezés is működjön.

Minek nekem a Shumway

Akkor jó neked a Shumway, ha rengeteg swf fájlod van, amiket szeretnél megjeleníteni de úgy, hogy ehhez nem használsz Adobe Flash Playert. Ennek sok oka lehet: nincs a célplatformodon Flash player (iOS, Android) vagy bár elérhető, de a felhasználód éppen nem telepítette (vagy nem tudja telepíteni) a gépére. Böngésző viszont mindenhol van. :)

Hát ez szuper, akkor miért nem ezt használjuk mindenhol?

Az jó, ha tetszik, de még rengeteg optimalizációra és hibajavításra van szükség. A Flash Playert 1996-ban adták ki és a mai napig fejlesztik, időbe fog kerülni, amíg nem lesz eltérés egy swf fájl megjelenésében a két rendszeren. A jó hír viszont az, hogy mivel ez egy nyílt projekt, ezért én is segíthettem ezekben:

  1. betűk és szöveg megjelenítés
  2. formák megjelenítése
  3. optimalizáció, integrálhatóság fejlesztése